header

  • baner sapro sm final

Ampedus quadrisignatus u Bosni i Hercegovini – istraživanje i procjena statusa vrste

Vijest-1 saproksilni-tvrdokrilaci

Uz podršku Fondacije Bin Zayed Udruženje BIO.LOG realizuje projekat pod nazivom „The status and conservation of Ampedus quadrisignatus and other threatened/data deficient saproxylic beetles in the central part of Dinaric Alps” („Status i zaštita vrste Ampedus quadrisignatus i drugih ugroženih/nedovoljno poznatih saproksilnih vrsta tvrdokrilaca u centralnom dijelu Dinarida”). 

Cilj ovog projekta je istraživanje prisustva i distribucije nekoliko vrsta saproksilnih tvrdokrilaca, predstavnika porodice Elateridae, sa ciljem procjene statusa ovih globalno ugroženih vrsta na području BiH.

Istraživanje je posebno fokusirano na vrstu Ampedus quadrisignatus (Gyllenhal, 1817) koja je klasifikovana kao ugrožena vrsta na IUCN Crvenoj listi. Ova vrste je u Bosni i Hercegovini poznata samo na osnovu nekoliko izuzetno starih nalaza, a njeno prisustvo u BiH u novije vrijeme nije potvrđeno.

logo-Bin-Zayed400Pored ove vrste istraživanje će obuhvatiti i još dvije vrste iz porodice Elateridae, Ampedus balcanicus Dolin, 1983 i Limoniscus violaceus (P. W. J. Müller, 1821), a pored toga prikupljat će se i podaci za druge saproksilne vrste tvrdokrilaca među kojima je veliki broj ugroženih i zaštićenih.

A. balcanicus, vrsta klasifikovana kao nedovoljno poznata na IUCN Crvenoj listi, opisana je upravo iz Bosne i Hercegovine, iz okoline Zavidovića, i osim ovog podatka o njoj se ne zna gotovo ništa.

L. violaceus je još jedna globalno ugrožena vrsta (EN) koja je pored toga i vrsta od Evropskog konzervacijskog značaja s obzirom da je navedena na Dodatku II Evropske Direktive o staništima. Distribucija ove vrste u BiH je takođe potpuno nepoznata te postoji samo jedan stari nalaz za koji nije navedena konkretna lokacija, tako da bi tek novim istraživanjima trebalo potvrditi prisustvo, distribuciju i status ove vrste u BiH.

Sve tri vrste vezane su za stara stabla i šupljine u stablima listopadnog drveća. Za vrstu A. balcanicus ovo je samo pretpostavka s obzirom da je njena biologija i ekologija potpuno nepozanata.

Više o ovom projektu možete pročitati i na web stranici Fondacije.